ICT-trends: de belangrijkste ontwikkelingen

Remco Helwerda, theme lead digitalization bij KPN, kijkt vooruit naar het komende jaar. AI en AR spelen komend jaar een zeer belangrijke rol. 

Zes focusgebieden voor it-optimalisatie in 2021

Vrijwel iedereen is het erover eens dat de wereld definitief is veranderd door het coronavirus. Wordt 2021 het jaar waarin we geleidelijk op zoek gaan naar het nieuwe normaal? EN op welke gebieden moeten we onze zakelijke IT hierop aanpassen?

Cyberaanval treft een op vijf Nederlandse bedrijven

Een op de vijf bedrijven met minstens tien werknemers heeft in 2016 te maken gehad met de gevolgen van een cyberaanval.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek  (CBS) naar incidenten met ICT.

Cybercriminelen zijn tijdens de tweede lockdown vaker actief

Van september tot en met november verdubbelde het aantal meldingen van cybercrime zelfs ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

De investeringen in ict-apparatuur hebben een vlucht genomen tijdens de coronacrisis

Terwijl het totaal aan investeringen in Nederland daalde namen de bestedingen aan computers en telecomapparatuur juist toe met 7 procent.

Mobiel dataverbruik sterk omhoog

In het derde kwartaal van dit jaar verbruikten Nederlanders aanzienlijk meer mobiele data dan in voorgaande kwartalen. Het dataverbruik was 264 miljard mb, een toename van 20 procent vergeleken met het kwartaal ervoor.

Computable-onderzoek: thuiswerken is blijvertje

Werknemers blijven ook na de Coronacrisis graag thuiswerken. Ze vinden zichzelf productiever en wanneer ze op kantoor werken en missen de reistijd niet. Samenwerken gaat voornamelijk via videobellen.

Top 10 security-nieuws van 2020

Over security en privacy maken ondernemers zich momenteel het meeste zorgen. Op de site van computable was er in 2020 veel interesse voor de veiligheid van de corona-app, de aanvallen op thuiswerkers en de massale handel in gestolen wachtwoorden.